Новини

Интересно предложение за хидроизолация и дренаж на зелен покрив с битумни и синтетични мембрани или накратко покрив - градина

9-02-2016

С тази статия ще представим и разгледаме нещо много интересно и екзотично, а именно зелените покриви. Веднага прогонваме представите на хората, които смятат, че зелените покриви са такива боядисани в зелен цвят, те са нещо съвсем различно. Понятието зелен покрив се използва и при покриви използващи така наречените „зелени технологии“, като  соларни панели, колектори и прочие, но ние нямаме това предвид.

Зеленият покрив, или както може да сте ги срещали и чували „жив покрив“, представлява покрив на сграда, който изцяло или отчасти е покрит с растителност, по-точно с естествена растителност. За да може тази растителност да вирее се нуждае от почва, всичко това се поставя върху водонепропускливи мембрани, ето тук идва на помощ хидроизолацията на зелени покриви.

Нека опишем някои от основните ползи на така наречените зелени покриви. Те помагат на сградата като абсорбират дъждовната вода и тежките метали в нея, осигуряват изолация, предоставят възможност за съществуване на животински видове, помагат за спада на температурата в градски условия, редуцират нуждата от охлаждане на сградата през лятото и нуждата от отопление през зимата, филтрират замърсяването, въглеродния диоксид, което намалява възможността  за поява на болести като астма. Помагат за шумоизолираността, почвата помага за спирането на нискочестотните звуци, а растенията спират високочестотните звуци. На подобен покрив може да се развива и агрокултура. Не на последно място е и фактът, че подобен зелен покрив увеличава стойността на имота . Общо взето можем да кажем, че са еко и природосъобразни, интересни, а също така и много приятни за окото.

Съществуват два вида зелени покриви, в литературата ги наричат интензивни и екстензивни, в зависимост от дебелината и нуждата от поддръжка. Нека споменем по малко и за двата вида. Интензивните са дебели, т.е. имат голям слой пръст и съответно могат да поддържат голяма разновидност на растителните видове, но са по-тежки и изискват по-сериозна поддръжка, което автоматично вдига финансовите разходите около тях. Съответно екстензивните са в другата крайност, те са от по-тънък слой растителност, по-леки са, не натоварват толкова конструкцията на сданието, разходите по поддръжката им са по-малки.

Поглеждайки назад в историята, зелените покриви съществуват от векове. Но в днешно време чрез новите технологии и материали можем да ги определим като феномен. Модерните зелени покриви се зародиха в Германия през 1960 година и от тогава насам се разпространиха в много държави. По статистика 10% от покривите в Германия са озеленени. Друго място в света, където „живите покриви“ станаха много популярни и продължават да набират популярност е САЩ. В България конкретно не се радват на такава популярност, докато редица европейски държави провеждат активна политика по разпространението им, държави като Германия, Австрия, Холандия, Норвегия, Италия, Унгария, Швеция, Великобритания и Гърция.

Отчетохме предимствата и историята на зелените покриви, нека обърнем малко внимание и на недостатъците им, защото такива има. Като основен и най-голям недостатък можем да определим първоначалната инвестиция за направата. Друг недостатък е тежестта и напрежението, което един „жив покрив“ оказва върху структурата на сградата. Например в сеизмични региони направата на зелен покрив е немислима.

Хидроизолацията на зелен покрив е един от ключовите, изключително важни моменти. Тя зависи от вида на покрива, от вида на сданието, от вида на растенията, които ще виреят. Трябва да се има предвид, че този вид хидроизолация поставя бариера между водата, растенията, корените им и сградата, тоест хидроизолацията е задължителна.

Качествената изработка на хидроизолацията гарантира продължителната и безпроблемната радост от зеления покрив. 

Ние от ИЗОХИДРО БИЛД предлагаме цялостна система за изпълнение на зелени покриви.

За консултации, поръчки и въпроси може да се свържете с нас.